Nuttige info, plezante dingen, serieuze dingen, … over ons

Zing eens een liedje!

En we zingen en we springen en we zijn zo blij …
Liedjes zingen hoort echt bij een Sinterklaasfeest. Vooral onze Zwarte Pieten hebben daarbij een belangrijke rol te spelen. Zingen moet plezant zijn en voor ambiance zorgen. Piet, dit is jouw moment! We geven je graag enkele tips mee.


Zorg dat je de ‘klassiekers’ onder sinterklaasliedjes uit het hoofd kent. Oefen desnoods in de wagen.

Het zangboek is enkel interessant voor wie kan lezen! Dit klinkt voor de hand liggend maar we zouden de Pieten niet te eten willen geven die met dat zangboek staan zwaaien in een kleuterklas of een ander gezelschap van louter vierjarigen…
Laat best een van de andere aanwezigen het zangboek omhoog houden. Zo heb je als Piet meer bewegingsvrijheid. Zorg dat het zangboek niet voor de Sint gehouden wordt. Laat diegene die het zangboek vast heeft stilstaan. (Instabiele pubermeisjes en bompa’s met Parkinson zijn dus uitgesloten.) Op een bedrijfsfeestje vraag je uiteraard iemand van de boekhouding. Dat is dan… de boekhouder! Haha.

Tijdens het zingen: hou je handen aan je oren als aanmoediging om luider te zingen. Speel microfoon met een wortel, een koffielepel of wat dan ook. Sla de maat. Beeld uit waarover gezongen wordt. Dans uitbundig mee!
Niet kunnen zingen is voor Piet geen enkel probleem. Gewoon doen. De meeste liedjes worden overigens meer gebruld dan gezongen…

Korte liedjes (bonne bonne, kapoentje) kan je een aantal keer na elkaar doen. Elke keer luider is een mogelijkheid maar bijvoorbeeld ook elke keer harder lachend. Of met weglating van een aantal woorden die enkel worden gelipt of uitgebeeld. Of mama’s tegen papa’s of…

Ook leuk is om als Piet zelf een lied te zingen (‘Kindjes, ik zal wel zingen, jullie kunnen dat toch niet.’) en dat vol fouten te steken; de boomstoot, uit Frankrijk, brengt ons de Kerstman, Sinterklaas meloentje, enz. De kinderen zullen je wel verbeteren als het fout is.

Betrek ook de volwassenen. Moedig hen aan om mee te zingen en te dansen. Zet ze eventueel vooraan om het goede voorbeeld te geven (de juf, de bomma, den trainer, …)
Op het einde van het lied past ‘een applaus voor jezelf!’ , waarbij Piet steevast op of met zijn voeten applaudisseert. Of een pietenapplaus natuurlijk, waarbij Piet zichzelf op de billen slaat.

Dé klassieker is natuurlijk ‘de zak’ waarbij telkens het woord ‘zak’ in de tekst voorkomt alle aanwezigen door de benen zakken. Vooral na de vierde keer op één namiddag is het een garantie op stijve bilspieren de dag nadien. Dit is een echt feestnummer. Spreek met de Sint af wanneer ‘de zak’ best past. Meestal is dat tegen het einde, voor de cadeautjes of de fotoshoot. Oefen eerst een aantal keer het samen door de benen zakken waarbij je ‘zak’ zegt. (Zagemeel, Zaventem of z’addenoeligge doen het dan ook goed.) Let op dat je in dit liedje de strofes kent want dat zorgt soms voor verwarring.

Veel succes en veel zangplezier.

Bitnami