Nuttige info, plezante dingen, serieuze dingen, … over ons

Sinterklaas spreekt

Kinderen willen alles weten van Sinterklaas. Daarom nodigde de heilige man enkele kinderen uit in zijn kasteel. Ze mogen bij hem op bezoek en hem alle vragen stellen waar ze al zo lang mee worstelen. Voor de Peter Panners ook handig om dit eens op een rijtje te zetten want tijdens onze bezoeken krijgen we ook regelmatig een vragenstorm van de kinderen. Hier volgen de meest gestelde vragen waar we voortaan dus allen een antwoord op zullen hebben…
1. Sinterklaas, hoe oud bent u eigenlijk?
“Dat is al meteen een heel moeilijke vraag”, vindt de Sint. “Niet dat ik het zelf niet weet hoor. Ik weet precies hoe oud ik ben. Alleen vertel ik het niet zo graag. Ik word een beetje verlegen als ik mijn leeftijd moet zeggen. Ik heb aan al mijn Pieten gevraagd om het een beetje geheim te houden…”

2. Hoeveel Zwarte Pieten heeft u?
“Dat zijn er een hele hoop. Ik ben al lang de tel kwijtgeraakt. Je hebt de dakpieten, de zakpieten, de speelgoedpieten, de snoeppieten, de inpakpieten, knutselpieten en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

3. Gaan Zwarte Pieten ook dood?
Hier wordt Sinterklaas een beetje stil van. Hij zucht diep en lijkt wel even een traan weg te pinken. “Dat gebeurt natuurlijk ook”, zegt de Sint dan uiteindelijk. “Op de zolder van mijn kasteel hou ik dan hun spullen bij. Het is dan even een verdrietige periode, net zoals bij andere mensen.”

4. Is het waar dat stoute kinderen met de roe krijgen en dat Zwarte Piet ze in de zak stopt?
Sinterklaas en zijn piet beginnen heel hard te lachen. “Die roe gebruiken we alleen maar om heel vuile schoorstenen proper te maken. Hij is niet echt gemaakt om mee te slaan. En Zwarte Piet steekt ook niemand in de zak. De reden dat we een zak bijhebben is om onze kadootjes schoon te houden.”

5. Bent u dan niet boos op stoute kinderen?
“Kijk”, legt Sinterklaas uit. “Ik ben nooit echt heel boos. Ik ben een vriend van alle kinderen. Maar soms zie ik wel eens vanaf een dak dat kinderen niet goed opruimen of dat ze ruzie maken. Of dat een kind zijn bord niet helemaal leeg eet. Dan ben ik wel heel verdrietig. Want dat doet pijn aan mijn sinterklaashart.”

6. Moet u nooit naar de kapper, Sinterklaas?
“Jawel”, zegt Sinterklaas beslist. “Ik heb een echte kapperspiet. Driemaal in de week neemt hij mijn haar onder handen. Maar ik laat het natuurlijk niet elke keer knippen. Door veel buiten over de daken te lopen wordt mijn haar vuil en mijn krullen niet meer mooi. Dan doet de kapperspiet er een speciale shampoo in en zet hij er terug krulletjes in.”

7. Moet u ook naar de tandarts?
“In Spanje heb ik een eigen tandartspiet. Zoals iedereen moet ik twee keer per jaar bij hem op controle. Ook alle andere pieten gaan tweemaal per jaar bij hem langs. Ik heb nog nooit gaatjes gehad. Sommige pieten wel, die snoepen te veel en dat is slecht voor de tanden.“

8. Hebt u ook een lievelingsdier?
“Mijn schimmel, slechtweervandaag is mijn favoriete dier. Hij is een trouw paard en wordt heel goed verzorgd door mijn stalpieten. Hij krijgt elke dag vers hooi en zijn stal wordt regelmatig uitgekuist. Hij mag ook elk jaar mee op bezoek bij alle kinderen ‘s nachts en kan heel goed werken.”

9. Hoe geraakt u binnen in ons huisje als er geen schoorsteen aanwezig is?
“Normaal gesproken kruipen we altijd door de schoorsteen. Natuurlijk zijn er ook huizen en appartementen die dit niet hebben. Gelukkig heeft de Sint een loper. Dat is een sleutel die op alle deuren past.”

10. Waarom is het gezicht van Zwarte Piet zo zwart, terwijl zijn pak schoon blijft?
“De uitleg is eigenlijk heel simpel. Het gezicht van Zwarte Piet is zwart van de roet van de schouw. Maar Zwarte Piet kruipt nooit met zijn beste pak door de schoorsteen. Als ze op het dak moeten, dan trekken de Pieten eerst een werkpak aan. Natuurlijk wordt dat werkpak helemaal zwart maar dat geeft niet. Hun mooi versierde pietenpakken trekken de pieten alleen maar aan als ze naar de kinderen gaan. Jij trekt toch ook je beste kleren aan als je naar een feestje mag?”

11. Wat gebeurt er met de tekeningen die u krijgt van de kinderen?
“Sinterklaas gooit deze nooit weg. Elk jaar, als ze terug in Spanje zijn, hangt Sinterklaas al de kunstwerkjes op in de hal. Zo hoeft hij nooit nieuw behangpapier te kopen. De oude tekeningen van de jaren ervoor worden netjes opgeborgen in grote kisten op zolder. Af en toe trekt Sinterklaas naar de zolder om deze nog een keertje te bekijken.”

Bitnami