Nuttige info, plezante dingen, serieuze dingen, … over ons

De drie waarden

Hoboken, september 2008

Lieve lezer,

Ieder jaar weer als de herfst komt en de blaren van de bomen waaien voel ik dat het bijna weer zover is. Eerst nog even die Amerikaanse onzin van Halloween trotseren en dan weet ik – de Sint komt… Hoewel dit bij uitstek een kinderfeest is heb ik er ook zelf, als 35-jarige, nog altijd een warm gevoel bij.

Mijn kinderen zijn al van begin november de boekjes van de speelgoedwinkels aan het uitpluizen en ze hebben meestal bijzonder onrealistische verwachten wat betreft het budget van de Heilige man. Dat materialisme en de commerciƫle druk van de speelgoedindustrie zijn jammerlijke bijverschijnselen van dit feest. De essentie van Sint-Nicolaas heeft voor mij met drie zaken te maken: even nadenken over jezelf, dankbaarheid en blijheid. Ik weet het; dat zijn zware woorden, zeker als je aan onze doorsnee bezoeken denkt bij sportclubs, winkels of bedrijfsfeesten, maar toch blijf ik dat belangrijk vinden.

Een woordje uitleg.

De vraag “ben je braaf geweest” is onlosmakelijk verbonden met de komst van Sint en Piet. Het is een vraag die kinderen uitnodigt om even na te denken. Ben ik eigenlijk wel braaf geweest? Wat doe ik goed en minder goed, thuis en op school en in de Chiro en waar nog allemaal. Ik weet wel; we moeten dat allemaal niet te zwaar maken. Toch kan een bezoek van de Sint in een gezin als een katalysator werken voor een babbel hierover. Als je als Sint vraagt: “wat zou bij jou een beetje beter kunnen?” dan zet je zon kind toch even aan het nadenken. En in het beste geval ontstaat er achteraf een boeiend gesprek over tussen dat kind en die ouders.

Dankbaarheid is een belangrijke waarde die voor mij ook bij dit feest hoort. Kinderen krijgen vanalles en zijn vaak gewoon om veel te krijgen en liefst zo snel mogelijk. Het feest van Sinterklaas stelt die onmiddellijke bevrediging even uit (je moet erop wachten tot Hij komt) en vraagt ook expliciet naar een dankuwel van kinderen. In de vorm van een liedje, een tekening of wat dan ook. Als ze dan zoals gelukkig nog vaak gebeurt bij een bezoek van de Peter Pan Sint ook nog wat speelgoed kunnen teruggeven is dat een moment waarop je als Sint weer veel dankbaarheid kan tonen naar hun toe.

Tenslotte, en dat is toch het allerbelangrijkste: de komst van Sinterklaas moet een echt feest zijn. Een feest waarop de blijheid van de kinderen boven alles primeert. Geen afrekening dus met stoute kinderen, geen piet als boeman, evenmin een overstelping met enkel materiƫle zaken maar een echt feest waarop het kind in zijn volledige mens-zijn wordt aangeraakt. Dan zie je ze glunderen als de Sint binnenkomt. Je hoort ze uitbundig zingen en ziet ze dansen. Je hoort ze vertellen en kijkt naar tekeningen waar uren aan gewerkt is. Het is toch fantastisch dat je daar ieder jaar weer opnieuw aan mag meewerken? Dat je ieder jaar opnieuw weer voor duizenden en duizenden kinderen een feest mag maken?

Hopelijk hebt u er ook opnieuw zin in!
Tot binnenkort. (Tom)


Bitnami